fbpx
Alzacka tarta jabłkowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Alzacka tarta jabłkowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Polska to kraj jabłek. W sezonie te pyszne owoce są dostępnie właściwie za bezcen. Alzacka tarta jabłkowa to sposób na skorzystanie z tej okazji.

  1. Dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego łączymy z zimnym masłem oraz jajem i energicznie wyrabiamy do połączenia się składników.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (bez termoobiegu).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, po czym nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Następnie odstawiamy je, by wystygło.
  7. Jabłka obieramy i kroimy w duże plastry, następnie układamy na dnie wystudzonego ciasta tak, by tworzyły kształt róży (można też jedynie lekko rozdzielić poszczególne plastry od siebie).
  8. "Różyczki" polewamy miodem.
  9. W misce mieszamy żółtka z cukrem pudrem i śmietaną.
  10. Powstały sos wylewamy na tartę tak, aby nie przykryć nim owoców z wierzchu.
  11. Gotową tartę wkładamy z powrotem na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
  12. Gdy krem stanie się złoty, wyjmujemy ciasto do wystudzenia.
  13. Tartę ozdabiamy wybranym pikiem.

Tartę podajemy, gdy już bardzo dobrze wystygnie – najlepsza jest na drugi dzień.

Alzacka tarta jabłkowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+