fbpx
Babeczki tiramisu z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki tiramisu z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 150 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 1/2 kubka mocnej kawy

Dekoracja:

  • 6 truskawek
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

KROK 1 - Przygotowujemy formę do wypieku babeczek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).

KROK 2 - W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej łączymy mokre (mleko, olej, jajka).

KROK 3 - Płynne składniki wlewamy do suchych, mieszamy całość łyżką do połączenia a następnie masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4 - Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy partiami mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.

KROK 5 - Gotowym babeczkom odcinamy wierzch (ok. 1 cm zaokrąglenia), nasączamy je w środku zaparzoną kawą, a wierzch dekorujemy kremem mascarpone (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego), połówkami truskawek i kakao.

Babeczki tiramisu z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+