fbpx
Babeczki z aronią i bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z aronią i bezą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 60 ziaren aronii
Dekoracja:
  • 3 duże białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie

Beza i aronia? To połączenie idealne. Pora wypróbować babeczki z aronią i bezą!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, aromat waniliowy i mleko, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku waniliowym i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  3. Do 12 silikonowych foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta, a na cieście układamy po 5 aronii.
  4. Do osobnego naczynia wlewamy białka i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier - cały czas ubijając.
  5. Po 3-4 minutach ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  6. Do foremek, na wierzch ciasta, nakładamy po 1 łyżce piany.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną, a beza stwardnieje.
  8. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  9. W babeczki wbijamy pik.

Babeczki świetnie smakują z herbatą z malwy w wersji na ciepło lub na zimno. A jeszcze lepiej, jedzone w dobrym towarzystwie.

Babeczki z aronią i bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+