fbpx
Babeczki z czekoladą i śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z czekoladą i śliwkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
  • 1 opakowanie śliwek suszonych Bakalland
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml schłodzonego mleka
  • 125 ml białego rumu
  • 12 kostek czekolady

Przygotowanie

Planujecie tydzień z czekoladą? Jeśli tak, nie może zabraknąć babeczek czekoladowych ze śliwkami.

  1. Przygotowujemy 12 papilotek, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Śliwki wsypujemy do małej miseczki i zalewamy białym rumem.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Do miski wlewamy mleko, śmietankę, wsypujemy zawartość opakowania z kremem irish cream i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  5. Śliwki odsączamy, kroimy na kawałki i dosypujemy do kremu, a następnie delikatnie mieszamy całość.
  6. Masę wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  7. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dolewamy olej, mleko, kakao, wsypujemy mieszankę do babeczek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  8. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  9. Po ostudzeniu nakładamy krem i kostkę czekolady dla ozdoby.
  10. Gotowe babeczki ozdabiamy pikiem.

Czujecie ten zapach? Mocno czekoladowe i jeszcze ta śliwka... Nie sposób nie zjeść wszystkich od razu!

Babeczki z czekoladą i śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+