fbpx
Babeczki z daktylami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z daktylami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Babeczki z daktylami, z dodatkiem zdrowej "czekolady", zasmakują każdemu łasuchowi - i nie tylko! Tym bardziej, że czekolada powstała z... daktyli!

  1. Wkładamy papilotki do formy na muffinki, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wybieramy 6 daktyli Bakalland do dekoracji, a resztę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
  3. Odsączamy daktyle, dodajemy do nich kakao, szczyptę soli oraz mleko. Blendujemy na gładką masę.
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  5. Do papilotek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę "czekolady" daktylowej i ponownie 1 łyżkę ciasta, do 3/4 wysokości.
  6. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
  7. Patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są upieczone, po czym odstawiamy je do całkowitego ostudzenia.
  8. Dekorujemy wierzch kleksem z "czekolady" daktylowej i układamy na nich pokrojone na połówki daktyle.
  9. W udekorowane babeczki wbijamy ulubiony pik.

Babeczki z daktylami to pyszne i zdrowe rozwiązanie na przyjęcie - goście je pokochają! Smacznego. :)

Babeczki z daktylami - Delektujemy.pl

Babeczki z daktylami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+