fbpx
Babeczki z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z jabłkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Karmel:
  • 0.5 szklanki cukru
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
Dekoracje:
  • 1 jabłko

Przygotowanie

Tarta jabłkowa to klasyk - może przenieść jej smak na babeczki? Krem z orzechami makadamia i domowy karmel wspaniale podkręcą smak jabłek.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i śmietanę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, a na końcu dorzucamy jabłko.
  4. Do 12 foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  6. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  7. Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy go do momentu, aż zbrązowieje i pojawią się bąbelki.
  8. Następnie dodajemy białą czekoladę połamaną w kostki, 2 łyżki masła i śmietankę.
  9. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  10. W wysokiej misce umieszczamy masło, cukier puder i serek.
  11. Całość miksujemy na średnich obrotach aż do powstania gęstego kremu.
  12. Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  13. Jabłko przekrawamy na pół, a każdą z połówek - na plasterki.
  14. Orzechy drobno siekamy.
  15. Na babeczkę nakładamy łyżką krem, dekorujemy wierzch plasterkiem jabłka i posypujemy obficie orzechami.
  16. Całość polewamy karmelem i wbijamy ulubiony pik.

Uwaga! Babeczki są niebezpiecznie pyszne!

Babeczki z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+