fbpx
Babeczki z jeżynami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z jeżynami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g jeżyn
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Cierpki smak i piękny kolor jeżyn inspirują do połączenia ich z czekoladą. Może w formie babeczek?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy babeczki do domowego wypieku, jajka, mleko, kakao i olej, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Rozkładamy ciasto do 12 silikonowych foremek (do 3/4 wysokości) i w każdej zatapiamy jedną jeżynę.
  4. Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż urosną i zaczną lekko pękać. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy są gotowe. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Myjemy i osuszamy jeżyny - 12 sztuk odkładamy do dekoracji.
  6. Resztę jeżyn blendujemy na puree.
  7. Miksujemy na gładką masę masło z cukrem pudrem, po czym dodajemy sok z cytryny i jeżynowe puree. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  8. Na wystudzone babeczki szprycą cukierniczą nakładamy krem. Wierzch dekorujemy jeżyną.
  9. Do babeczek wbijamy ulubione piki. Gotowe!

Ten leśny smak w połączeniu z czekoladą? Niebo w gębie!

Babeczki z jeżynami - Delektujemy.pl

Babeczki z jeżynami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+