fbpx
Babeczki z kajmakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z kajmakiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie i dekoracja:

Przygotowanie

Te babeczki kryją w swoim środku słodki kajmak. Element z marcepanu nada im indywidualny charakter, np. ozdobione marcepanowym jajkiem z powodzeniem odnajdą się w Wielkanocnych koszyczkach.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Marcepan kroimy w dużą kostkę. Odkładamy 12 kostek i formujemy z nich jajka, które posłużą do dekoracji.
  4. Do 12 silikonowych foremek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 kostkę marcepanu i na wierzch 1 łyżkę ciasta.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy, czy babeczki są upieczone.
  6. Po ostudzeniu babeczek przekrawamy je na pół, przekładamy 1 łyżką masy krówkowej, a odrobiną masy i marcepanowym jajkiem dekorujemy wierzch babeczki.
  7. Babeczki ozdabiamy ulubionymi pikami.

Pozostaje już tylko słuchać zachwytów rodziny.

Babeczki z kajmakiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+