fbpx
Babeczki z rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

Lekko kwaskowy smak rabarbaru wykorzystajmy w lekkich babeczkach, którymi rozpoczniemy długi majowy weekend... lub każdy inny moment tygodnia.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku waniliowym. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  4. Pokrojone kawałki obsypujemy cukrem i dorzucamy do ciasta. Mieszamy całość do połączenia składników.
  5. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  6. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  7. Wbijamy w babeczki ulubione piki.

Czekamy, aż ostygną i częstujemy domowników!

Babeczki z rabarbarem - Delektujemy.pl

Babeczki z rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+