fbpx
Babeczki z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 20 truskawek
  • pół tabliczki białej czekolady
  • kilka truskawek do dekoracji
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • opakowanie drobno posiekanych płatków migdałowych Bakalland
  • 100 g cukru brązowego

Przygotowanie

Co można ze sobą zabrać na piknik w piękny, letni dzień? Babeczki z truskawkami! Tym razem z dodatkiem białej czekolady.

  1. Na początek kruszonka. Kroimy zimne masło w kostkę, dodajemy cukier i posiekane płatki migdałowe. Rozcieramy palcami i wstawiamy do lodówki.
  2. Mieszamy babeczki do domowego wypieku z jajkami, mlekiem i olejem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Truskawki kroimy w ćwiartki, a czekoladę łamiemy w drobną kostkę. Dodatki mieszamy ostrożnie z ciastem.
  4. Do foremki na 12 babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami, nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości).
  5. Posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy 17-21 minut w 180 stopni C (bez termoobiegu) do uzyskania złocistego koloru. Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są gotowe. Odstawiamy do ostudzenia.
  7. Gotowe babeczki dekorujemy połówkami truskawek i płatkami migdałowymi.
  8. Wbijamy ulubione piki w babeczki.

Z takimi słodkościami piknik musi się udać. Truskawki w połączeniu z czekoladą to dobrze dobrana para.

Babeczki z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+