fbpx
Biszkopt - kostka kokosowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt - kostka kokosowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Poncz:
  • 175 ml przegotowanej wody
  • 25 ml soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)
  • 25 ml alkoholu
Nadzienie:

Przygotowanie

Znakomita alternatywa dla tradycyjnego tortu - kostka kokosowa. Kto przepada za kokosem w takiej formie?

  1. Prostokątną formę (ok. 25x35 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
  4. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, kroimy je w połowie wysokości na dwie części.
  6. Robimy poncz: ciepłą wodę, sok z cytryny oraz alkohol mieszamy w kubku i studzimy.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki.
  8. Dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe i cukier smak kokosowy Delecta.
  9. Do śmietanowej mieszanki powoli dodajemy roztopioną czekoladę - ciągle miksując.
  10. Odsypujemy 4 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji, a pozostałą część wsypujemy do masy śmietanowej razem z cukrem smak kokosowy Delecta i delikatnie mieszamy łyżką.
  11. Ponczem nasączamy dolną część ciasta i wykładamy na nią połowę kremu.
  12. Od spodu nasączamy górną część i przykrywamy nią całość.
  13. Na wierzch wykładamy pozostały krem, posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  14. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
  15. Wbijamy w tort pik lub girlandę.

Sto lat dla jubilata!

Biszkopt - kostka kokosowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+