fbpx
Biszkopt z orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt z orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Poncz:
  • 25 ml alkoholu
  • 175 ml przegotowanej wody
  • 25 ml soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)

Przygotowanie

Biszkopt to ciasto, które powinno zawsze się udać. Uzupełnione ulubionymi dodatkami smakuje znakomicie!

  1. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja oraz zmielone orzechy.
  3. Miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
  4. Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia.
  5. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone i studzimy je.
  6. Blat kroimy na połowę i przygotowujemy poncz łącząc wodę, sok z cytryny i alkohol. Ponczujemy obie części blatu.
  7. Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość torebki z kremem, dodajemy mleko i śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  8. Połową kremu przekładamy połówkę blatu i przykrywamy drugą częścią, a pozostały krem wykładamy na wierzch.
  9. Całość posypujemy obficie posiekanymi orzechami laskowymi.
  10. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Piecze się krótko i świetnie smakuje z dowolnymi dodatkami, dzięki czemu zachęca do własnych eksperymentów. Smacznego! :)

Biszkopt z orzechami - Delektujemy.pl

Biszkopt z orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

michalina

06-07-2023

Ocena:

Bardzo polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+