fbpx
Babka szafranowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka szafranowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracje:

Przygotowanie

Babka szafranowa z rodzynkami i skórką pomarańczową to świetna opcja do wielkanocnego koszyczka.

  1. Przygotowujemy formę na babkę z kominem, którą dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  2. Szafran zalewamy w małej filiżance 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką alkoholu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Rodzynki zalewamy w szklance ciepłą wodą.
  4. Wlewamy do garnka mleko, dodajemy margarynę i podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny. Studzimy - roztwór powinien być lekko ciepły.
  5. Zawartość opakowania z ciastem wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną, a następnie miksujemy przez około 5 minut.
  6. Dodajemy roztwór szafranowy oraz dosypujemy rodzynki i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
  7. Gotowe ciasto przekładamy do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. 3/4 foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na  30 minut do wyrośnięcia.
  8. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C około 60 minut do złocistego koloru wierzchu.
  9. Babkę studzimy, a następnie odwracamy i wyciągamy na talerz.
  10. Do miski z gorącą wodą wkładamy opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obcinamy rożek i wylewamy roztopioną polewę na wierzchu babki.
  11. Górę babki dekorujemy cukrem ze skórką pomarańczową, aby nadać jej odpowiedniego smaku.
  12. Gotową babkę dekorujemy pikiem.

Tak smaczny wypiek zachwyci wszystkich gości, nie tylko z okazji Wielkanocy - babka trafi w każdy gust!

Babka szafranowa - Delektujemy.pl

Babka szafranowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+