fbpx
Drożdżowe z gruszkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowe z gruszkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Nic tak nie kojarzy się z zapachem rodzinnego domu jak ciasto drożdżowe. Ten przepis jest dla wszystkich, którzy chcą się poczuć jak w domu u babci.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Grzejemy w garnku mleko z margaryną, aż tłuszcz się całkowicie rozpuści, po czym studzimy do około 40ºC.
  3. Miksujemy w misce mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego, dodając jaja i stopniowo wlewając mleko z margaryną.
  4. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Gruszki kroimy w grube plastry i układamy na wierzchu ciasta.
  6. Orzechy starte i zmielone łączymy z mąką i masłem, dodajemy cukier, a następnie w palcach rozcieramy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta.
  7. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) około 50 minut do złocistego koloru kruszonki.
  8. Ozdabiamy pikiem.

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka.

Drożdżowe z gruszkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Asia

06-07-2023

Ocena:

Łatwe do zrobienia i nie zawodzi smakiem:) Polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+