fbpx
Ciasto jogurtowe z morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto jogurtowe z morelami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 10 sztuk niewielkich moreli
Kruszonka:Dekoracje:
  • kilka gałązek lawendy

Przygotowanie

Nie wszyscy wiedzą, że aromatycznym dodatkiem do ciasta jest lawenda. Zwłaszcza w przypadku kombinacji z morelami. Pycha!

  1. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość opakowania mieszanki do wypieku domowego ciasta do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, jogurt i margarynę, a następnie miksujemy  około 5 minut.
  4. Dorzucamy do ciasta 1 łyżeczkę suszonej lawendy i dokładnie mieszamy.
  5. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy pokrojone na pół morele. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
  6. Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w palcach i na 10 minut przed końcem pieczenia wysypujemy ją na wierzch ciasta.
  7. Wypiek dekorujemy gałązkami lawendy.
  8. Do gotowego ciasta wbijamy ulubiony pik.

Uwaga! Ciasto bardzo szybko znika. :) Dobrym pomysłem jest podanie go z lodami waniliowymi.

Ciasto jogurtowe z morelami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+