fbpx
Czekoladowiec z renklodami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czekoladowiec z renklodami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 8-10 dojrzałych renklod
Dekoracja:

Przygotowanie

Renklody to pierwszy z gatunków, który zapowiada sezon na śliwki. Zanim w Waszych kuchniach zagoszczą fioletowe owoce, które posłużą do przygotowania aromatycznych powideł, wykorzystajcie sezon na żółte śliwy i przygotujcie drożdżowy czekoladowiec z renklodami.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mleko podgrzewamy z margaryną aż do całkowitego roztopienia i studzimy do temperatury około 40°C.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta łączymy z ciepłym rozczynem miksując około 5 minut.
  4. Gotową masę odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy na dnie formy do pieczenia.
  6. Wykładamy przygotowane, lekko wyrośnięte ciasto i wstawiamy całość do piekarnika na 45 minut.
  7. Upieczone ciasto wykładamy na paterze odwracając do góry dnem.
  8. Dekorujemy płatkami migdałów i polewą z białej czekolady.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Z takim ciastem na talerzu nie sposób się nie uśmiechnąć.

Czekoladowiec z renklodami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+