fbpx
Deser z agrestem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser z agrestem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Krem:Nadzienie:Dekoracje:

Przygotowanie

Z agrestu można przygotować nie tylko kompot i ciasto drożdżowe. Lekki deser także zasmakuje domownikom!

  1. Wstawiamy do zamrażarki 8 wysokich szklanek na czas przygotowania deseru.
  2. Zielony agrest płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na patelnię.
  3. Zalewamy agrest 2 szklankami wrzątku i dodajemy cukier.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy dosypujemy galaretkę w proszku i mieszamy całość przez 2 minuty.
  5. Galaretkę studzimy i rozlewamy równomiernie (po 2-3 łyżki) do szklanek. Umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.
  6. Opakowanie kremu karpatka mieszamy w miseczce z 200 ml mleka.
  7. Pozostałą ilość mleka podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy krem.
  8. Całość mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.
  9. Lekko stężały, wystudzony krem miksujemy przez kilka minut, dodając miękki tłuszcz.
  10. Krem nakładamy na warstwę stężałej w szklankach galaretki (po 2 łyżki na szklankę).
  11. Następną warstwę układamy z czerwonego agrestu.
  12. Ser mascarpone miksujemy z cukrem pudrem przez 5 minut i nakładamy na wierzch deseru.
  13. Całość posypujemy orzeszkami pinii.
  14. Desery dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Smaczny, orzeźwiający i zimny deser na upalne dni, który zniknie bardzo szybko.

Deser z agrestem - Delektujemy.pl

Deser z agrestem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+