fbpx
Kruche crumble z ananasem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche crumble z ananasem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 słoik wiśni w syropie do deserów
  • 4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

Znacie osobę, która  nie lubi kruchego ciasta? No właśnie! A co powiecie na nieco inny pomysł na wykorzystanie kruchego ciasta, w sam raz na chłodne jesienne dni?

  1. Przygotowujemy 6 ceramicznych foremek do zapiekania, a piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy mieszankę do kruchego ciasta z jajkiem i masłem.
  3. Ciasto dzielimy na 8 części, wyklejamy 6 foremek i wstawiamy wraz z pozostałym ciastem do lodówki na 30 minut.
  4. Po wyjęciu z lodówki wykładamy na ciasto wiśnie w zalewie, a na wierzchu każdej foremki układamy plasterek ananasa.
  5. Pozostałe ciasto przecieramy na tarce z dużymi oczkami i posypujemy brzegi wokół plasterków ananasa.
  6. Foremki z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, a w połowie czasu pieczenia posypujemy wierzch brązowym cukrem.
  7. Lekko ciepłe crumble ozdabiamy pikiem.

Przyznacie, że nie ma nic lepszego na słodkie rozgrzanie od kruchych crumble z ananasem.

Kruche crumble z ananasem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+