fbpx
Kruche ciasto - sernik krople rosy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche ciasto - sernik krople rosy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki letniego mleka
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
Warstwa piany:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

Klasyka wśród ciast - sernik. Klasyk, jednak każda rodzina i każdy dom posiada własny przepis. Polecamy wypróbowanie naszej propozycji.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do dużej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy 2 żółtka, jajo oraz tłuszcz i miksujemy, a pod koniec zarabiamy do połączenia wszystkich składników.
  3. Formę do pieczenia o wymiarach około 25x35 cm smarujemy tłuszczem i wyklejamy ciastem dno i boki.
  4. Twaróg mielimy i umieszczamy go w dużej misce.
  5. Do sera dodajemy 1 szklankę cukru, 3 żółtka, budynie oraz olej.
  6. Całość miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  7. W drugiej misce ubijamy pianę z 3 białek ze szczyptą soli, a gdy będzie sztywna, dodajemy ją do sera i mieszamy delikatnie.
  8. Masę serową wykładamy na kruchy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  9. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 2 białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, wykładamy na podpieczoną masę serową i pieczemy przez kolejne 15 minut.
  10. Sernik podajemy wystudzony.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Na pewno domownicy poproszą o dokładkę!

Kruche ciasto - sernik krople rosy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+