fbpx
Lodowy deser poziomkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lodowy deser poziomkowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie lodów śmietankowych
  • 1 duże pudełko poziomek

Przygotowanie

Niewielkie poziomki kryją w sobie wiele smaku!  Warto przygotować z nich lekki, lodowy deser.

  1. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Orzechy trzemy na małych oczkach.
  3. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, 100 ml wody i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
  4. Na końcu dosypujemy tarte orzechy i mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa.
  5. Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
  6. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
  7. Z ciasta wycinamy kręgi o wielkości odpowiadające naczyniu, w którym chcemy podawać deser.
  8. Na biszkopt nakładamy 2 kulki lodów śmietankowych i posypujemy obficie poziomkami.
  9. Całość wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
  10. Przed podaniem dekorujemy desery pikiem.

Orzeźwiający smak lata zasmakuje domownikom i gościom - warto przygotować podwójną porcję. Będą dokładki!

Lodowy deser poziomkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+