fbpx
Lody figowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lody figowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Nadzienie:Dekoracje:

Przygotowanie

Przygotowanie lodów figowych wbrew pozorom nie jest trudne. Warto spróbować wykonać je samodzielnie, zamiast kupować gotowe w sklepie.

  1. Figi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy końcówkę (nie obieramy!).
  2. Kroimy figi w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Dolewamy wodę, miód, aromat rumowy i dosypujemy cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny.
  4. Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, aż owoce się rozpadną i będą bardzo miękkie.
  5. Patelnie odstawiamy i studzimy masę.
  6. Kiedy masa figowa będzie wystudzona, blendujemy ją na gładki krem, a następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny.
  7. Miksujemy całość do połączenia składników i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia masy (lub na 30 min do zamrażarki).
  8. Masę figową wlewamy do maszyny do lodów* i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Przed podaniem lody dekorujemy płatkami migdałowymi.
  10. W gotowe lody wbijamy dekoracyjny pik.

Orzeźwiający deser idealny na lato!   *Lody można przygotować także bez maszyny - masę należy przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki co najmniej na 24 h. Co 2-3 h lody należy wyjąć i rozbić kryształki lodu.

Lody figowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+