fbpx
Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 25

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Sezon jabłkowy w pełni, wypieków jabłkowych w głowie i w notatkach cała masa, więc co powiecie na coś zupełnie nowego? Pora na aromatyczne śniadanie - omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami!

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy jabłka, dodając miód oraz listki tymianku.
  3. Orzechy podprażamy na patelni teflonowej, a gdy wystygną usuwamy skórki.
  4. Żółtka oddzielamy od białek.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę.
  6. Kiedy masa białkowa jest gotowa dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy.
  7. Na dwóch niewielkich patelniach rozgrzewamy po łyżce oliwy i smażymy równolegle dwa omlety, po około 3 minuty z każdej strony.
  8. Na usmażonych, rumianych omletach układamy karmelizowane jabłka i posypujemy prażonymi orzechami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Pyszności na początek dnia!

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami - Delektujemy.pl

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+