fbpx
Tarta cebulowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta cebulowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • opcjonalnie; aby ciasto było bardziej pulchne: pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Nadzienie:
  • 4 żółte cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 10 goździków
  • pół szklanki miodu pitnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Tarta cebulowa to jeden z najbardziej klasycznych i uznanych sposobów na tartę - wystarczy raz jej spróbować, by przekonać się dlaczego!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie piórka.
  7. Karmelizujemy cebulę na oleju, aż zmięknie i zmieni kolor na złoty.
  8. Zdejmujemy cebulę z ognia i mieszamy z miodem, goździkami, miodem pitnym, solą i pieprzem.
  9. Nadzienie cebulowe wykładamy na podpieczonym spodzie tarty i zapiekamy przez kolejne 30 minut.

Tarta po wyjęciu z piekarnika pachnie fantastycznie!

Tarta cebulowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+