fbpx
Tarta cytrynowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta cytrynowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 100 g drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30–36% tł. (ok. 1 szkl.)
  • 150 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
  • 3 jaja

Dekoracje:

  • otarta skórka z 1 cytryny (wykorzystaj cytrynę z masy cytrynowej)
  • 3 łyżki cukru (ok. 45 g)
  • 50 ml wody

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.

KROK 2: Przygotowujemy ciasto kruche Delecta wg. instrukcji z opakowania.

KROK 3: Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.

KROK 4: Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z dwóch cytryn.

KROK 5: Mieszamy śmietankę z jajami i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową.

KROK 6: Wstawiamy ciasto ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut – do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca masa nie może być płynna).

KROK 7: Do małego rondelka wlewamy 50 ml wody, wsypujemy 3 łyżki cukru i startą skórkę cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, aby syrop się nie przypalił. Studzimy.

KROK 8: Upieczoną tartę dekorujemy skórką cytrynową. Przed podaniem, w każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Tarta cytrynowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+