fbpx
Tarta gruszkowa Kamili - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta gruszkowa Kamili
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 75 ml śmietanki 30-36%
  • 250 g serka mascarpone 70%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • ocet balsamiczny do skropienia
  • 3-4 gruszki

Przygotowanie

Tarta z gruszkami to świetny pomysł na deser. A co powiecie na tartę z gruszkami w wersji bardziej wytrawnej?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC  (bez termoobiegu).
  2. Dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ciasto kruche przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, szybko wyrabiając mieszankę z jajem i masłem lub margaryną.
  4. Formę wyklejamy ciastem i pieczemy 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
  5. Podpieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  6. Serek mascarpone miksujemy na gładką masę, dodając jajko, cukier i śmietanę.
  7. Umyte gruszki przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.
  8. Owoce kroimy na plasterki.
  9. Serową masę wykładamy na zimny spód tarty.
  10. Plasterki wykładamy na masę i kropimy octem balsamicznym.
  11. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, pieczemy w temperaturze 180ºC.
  12. Po wystudzeniu ozdabiamy pikiem.

Gruszki i ocet? Jak widać przeciwieństwa się przyciągają. I to jak smacznie!

Tarta gruszkowa Kamili

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+