fbpx
Tarta po alzacku - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta po alzacku
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 110

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 1 żółta cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • pieprz

Przygotowanie

Kuchnia alzacka różni się od kuchni innych rejonów Francji. Jest bardzo odżywcza i znajdziemy w niej dużo sycących dań.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mieszamy śmietanę, wino i żółtka, dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto.
  7. Cebulę i boczek kroimy w cienkie plastry i wykładamy na nadzienie.
  8. Pieczemy 30 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
  9. Przed podaniem wbijamy pik z ulubionym tekstem.

Tarta alzacka to doskonały pomysł na chłodniejsze wieczory.

Tarta po alzacku

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+