fbpx
Tarta rabarbarowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta rabarbarowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Zaskakujący, bogaty w smaki przepis. Słodko-kwaśny dzięki rabarbarowi, z nutą pikanterii, którą zawdzięcza czarnuszce.

  1. Zaczynamy od przygotowania formy o średnicy ok. 28 cm. Dno smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszankę do wypieku kruchego ciasta domowego łączymy z zimnym masłem, jajem i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  7. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki o długości 2 cm. Odkładamy do miski.
  9. Parzymy rabarbar wrzątkiem i posypujemy brązowym cukrem.
  10. W kubku mieszamy śmietanę, cukier waniliowy i żółtka.
  11. Na wcześniej podpieczone ciasto przekładamy rabarbar, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką.
  12. Wlewamy śmietanowe nadzienie i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  13. Studzimy i dekorujemy dowolnie wybranym pikiem.

Ciekawe po jakim czasie zniknie ona ze stołu?

Tarta rabarbarowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+