fbpx
Tarta z ananasem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z ananasem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • 450 g wiśni
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g marcepanu
Dekoracja:
  • 8 plasterków ananasa (świeżego lub z puszki)

Przygotowanie

Połączenie słodkiego, soczystego ananasa z kwaśnym kremem waniliowo-wiśniowym to niebanalny pomysł na wiosenny deser.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy zawartość torebki z ciastem, z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (przez około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  6. Wiśnie myjemy, odsączamy i ucieramy blenderem na mus.
  7. Do musu dodajemy cukier, śmietanę, marcepan oraz żółtka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  8. Wylewamy masę na podpieczony, lekko przestudzony spód tarty i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  9. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  10. Ananasa obieramy i kroimy w plastry lub odcedzamy z zalewy.
  11. Wykładamy na ostudzoną tartę z nadzieniem wiśniowym.
  12. Schłodzoną tartę dekorujemy pikiem.

Orzeźwiający smak tarty to świetna propozycja na weekendowy wypiek dla całej rodziny.

Tarta z ananasem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+