fbpx
Tarta z bananami i piankami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z bananami i piankami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
  • 2 łyżki kakao
Nadzienie:
  • 300 g pianek marshmallow
  • 2 żółtka
  • 4 banany
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g mleka
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Próbowaliście już tartę z bananami? A co powiecie na tartę z bananami i...piankami marshamallow? Słodkości nigdy za wiele, szczególnie w tak nietuzinkowym wydaniu :)

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość mieszanki do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem, margaryną i kakao.
  3. Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na blat grubości około 5 mm. Wykładamy nim dno i boki formy, po czym lekko nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż tarta lekko się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  7. W garnku z grubym dnem podgrzewamy pianki razem z mlekiem. Masa nie może się zagotować!
  8. Mieszamy śmietanę i żółtka. Masę wlewamy do garnka z mlekiem i piankami, mieszamy do połączenia składników.
  9. Na podpieczony spód tarty wykładamy kilka pianek marshmallow.
  10. Całość zalewamy masą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
  11. Banany obieramy i kroimy na mniejsze części.
  12. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem i karmelizujemy banany.
  13. Wyjmujemy tartę z piekarnika i wykładamy na niej przygotowane banany.
  14. Tartę zapiekamy kolejne 20 minut.
  15. Gotowy deser ozdabiamy pikiem.

Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwaga! Jest bardzo słodka!

Tarta z bananami i piankami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+