fbpx
Tarta z botwiną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z botwiną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • pęczek botwinki z 3-4 małymi burakami nie większymi niż limonka
  • 2-3 młode marchewki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 jajo
  • 6 jajek przepiórczych
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Przepis nieco nowatorski, bo łączy w sobie botwinę z jajami przepiórczymi. Smak jednak gwarantowany!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę (o średnicy ok 24 cm) i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Na dużych oczkach tarki trzemy buraczki oraz marchewkę.
  6. Mieszamy starte warzywa ze śmietaną, mlekiem i jajem. Całość doprawiamy do smaku.
  7. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  8. Dekorujemy całym liściem botwinki pośrodku. Całość pieczemy przez 10 minut.
  9. Wyjmujemy ciasto i delikatnie rozbijamy na nim jajka przepiórcze, po czym wsadzamy do piekarnika, aż jajka się zetną.
  10. Dekorujemy pikiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wygląd tarty może zaskakiwać, ale smak na pewno nikogo nie rozczaruje!

Tarta z botwiną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+