fbpx
Tarta z cukinią - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z cukinią
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 125

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 średnie cukinie
  • sól; pieprz do smaku
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% (ok. 1 szkl.)
  • 2 jaja
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g sera bleu
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Cukinia w tarcie stanowi wspaniały duet z serem pleśniowym. Letnio, kolorowo i wyjątkowo smakowicie. Do dzieła!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez ok. 10 minut.
  7. Cukinię obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry, które podsmażamy przez 5 minut na łyżce oleju, solimy.
  8. Dymkę drobno siekamy.
  9. W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę i jaja. Dodajemy do nich połowę startego żółtego sera, pokrojony w kostkę ser bleu i mieszamy.
  10. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy dymką.
  11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
  12. Posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy jeszcze ok. 10‒15 minut, do zarumienienia powierzchni.
  13. Tartę podajemy ciepłą, przed podaniem wbijając w nią pik.

Tarta z cukinią

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+