fbpx
Tarta z cykorią - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z cykorią
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 cykorie
  • 1 duża gruszka (lub 2 mniejsze)
  • 150 g sera gorgonzola
  • garść orzechów włoskich Bakalland
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Połączenie cykorii, orzechów, gorgonzoli i gruszki świetnie sprawdza się w sałatkach. A gdyby tak przenieść te smaki na tartę? Przekonajmy się, jaki będzie efekt.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając na gładką masę.
  3. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Formę na tartę (o średnicy około 24 cm) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wyklejamy nim dno i boki formy, lekko nakłuwając widelcem.
  6. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  7. Śmietanę mieszamy z żółtkami i przyprawiamy do smaku.
  8. Cykorię myjemy, kroimy wzdłuż na połówki i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  9. Ser gorgonzola kroimy w grubą kostkę.
  10. Gruszki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  11. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
  12. Spód tarty wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
  13. Na kruche ciasto wykładamy pokrojoną cykorię, ser, gruszki i połowę orzechów.
  14. Całość zalewamy masą śmietanową i posypujemy pozostałymi orzechami.
  15. Tartę pieczemy kolejne 20 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  16. Ozdabiamy pikiem i zajadamy się ze smakiem.

Zapach nieziemski! I ten smak... Niebo na talerzu!

Tarta z cykorią

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+