fbpx
Tarta z czereśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z czereśniami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • pół kilograma czereśni
  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku śmietankowym Delecta
  • 300 ml schłodzonego mleka
  • 2 łyżki rumu
Dekoracje:

Przygotowanie

Soczyste czereśnie i krem śmietankowy - proste i smaczne połączenie idealne na lato.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  5. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na 15 minut wyłożone na papierze do pieczenia płatki migdałowe, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
  8. Czereśnie drylujemy.
  9. Zawartość torebki z kremem tortowym miksujemy z mlekiem i rumem, na najwyższych obrotach przez 3 minuty, do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  10. Na wystudzoną tartę wykładamy krem tortowy, dekorujemy czereśniami oraz pieczonymi migdałami w płatkach.
  11. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  12. Po schłodzeniu kroimy na kawałki i dekorujemy pikiem.

Pyszny duet kremu i owoców uzupełniony płatkami migdałowymi to gwarancja lekkiego deseru pełnego letnich aromatów.

Tarta z czereśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+