fbpx
Tarta z czosnkiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z czosnkiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • mała puszka anchois (10-12 filecików)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Czosnek jako główny bohater tarty? Tak, pod warunkiem, że złagodzimy jego smak. Pasta z pieczonego czosnku i fasoli w towarzystwie anchois sprawdzi się świetnie.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C (bez termoobiegu).
  2. Główki czosnku nie obieramy, tylko obcinamy górę, aby widać było ząbki. Całość smarujemy oliwą i kładziemy na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy na dolny poziom piekarnika na 30 minut.
  3. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  4. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Upieczony czosnek obieramy z łupiny i wkładamy ząbki do wysokiej miski.
  7. Fasolę odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do czosnku, a następnie posypujemy igiełkami rozmarynu z połowy gałązki.
  8. Całość blendujemy wraz z oliwą z oliwek, śmietaną i pieprzem.
  9. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy, w formie rozety, fileciki anchois.
  10. Wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu.
  11. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy ulubionym pikiem.

Rewelacyjnie zrównoważony smak czosnku w towarzystwie fasoli i anchois to dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Smacznego! :)

Tarta z czosnkiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+