fbpx
Tarta z fenkułem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z fenkułem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 fenkuły
  • 1 pomarańcza
  • 250 g wędzonego łososia
  • 50 g sera bleu
  • 6 łyżek bazylii
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 jajo
  • pieprz
Dekoracje:
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy

Przygotowanie

Pieczony fenkuł? Jak najbardziej! A może połączyć go z wędzonym łososiem i... lawendą? Pycha!

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy jajo, pokrojone liście bazylii, połowę pokrojonego fenkułu oraz pieprz do smaku.
  6. Masę wykładamy na podpieczone ciasto i zapiekamy kolejne 20 minut.
  7. Łososia, pomarańczę oraz pozostałe fenkuły kroimy w kostkę, a następnie układamy na ciepłej tarcie.
  8. Tartę dekorujemy suszoną lawendą i pikiem.
  9. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Nietypowe połączenia i wyjątkowy smak to świetna odmiana od rutynowych posiłków. Smacznego! :)

Tarta z fenkułem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+