fbpx
Tarta z gruszkami i malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z gruszkami i malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 jaja
  • 250 g serka mascarpone
  • garść świeżych malin
  • 100 g mlecznej czekolady
  • garść migdałów Bakalland

Przygotowanie

Wszystko kwitnie, dlaczego więc nie zrobić kwitnącej tarty z gruszkami i malinami?

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zamiast margaryny dodając masło.
  3. Z ciasta odkładamy odrobinę do dekoracji, a resztą wypełniamy foremkę na tartę o średnicy 31 cm, z brzegiem wysokim na 3 cm.
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż brzegi się zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  5. Odłożone surowe ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i wykrawamy z niego malutkie kwiatuszki o średnicy ok. 2 cm.
  6. Umyte gruszki kroimy w kostkę.
  7. Migdały zalewamy wrzątkiem, gdy namokną, obieramy ze skórek.
  8. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia.
  9. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, jajami i wystudzoną czekoladą.
  10. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy gruszki i zalewamy je przygotowaną masą. Na wierzchu układamy maliny i obrane migdały oraz kwiatuszki z ciasta.
  11. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25–30 minut, do zgęstnienia masy.
  12. Przed podaniem dekorujemy pikiem.

Po takiej uczcie nie sposób się nie poczuć kwitnąco.

Tarta z gruszkami i malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+