fbpx
Tarta z jarmużem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z jarmużem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki
Nadzienie:
  • prod
  • pęczek świeżego jarmużu
  • 100 g tartego chrzanu ze słoika
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, niestety jednak niezbyt popularne. Z tego właśnie powodu dobrze jest wykorzystać je w swojej kuchni.
  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Mieszamy śmietanę, tarty chrzan, jaja. Solimy do smaku.
  6. Układamy na dnie podpieczonej tarty połowę plastrów kiełbasy krakowskiej, liście jarmużu. Całość zalewamy nadzieniem.
  7. Na wierzchu układamy pozostałe plastry kiełbasy i pieczemy przez 20 minut.
  8. Gotową tartę dekorujemy pikiem.
To sycące i zdrowe danie, które na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny.

Tarta z jarmużem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+