fbpx
Tarta z jeżynami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z jeżynami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie świeżych jeżyn
  • 90 ml mleka
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie blanszowanych migdałów Bakalland
Dekoracje:
  • 1 opakowanie świeżych jeżyn

Przygotowanie

Jeżyny i czekolada to dobrana para, która gwarantuje balans pomiędzy słodyczą a lekko kwaśnym smakiem. Warto spróbować!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, kakao, wodę i tłuszcz.
  3. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie zwarta kula.
  5. Formę do wypieku tart o średnicy około 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Śmietanę i mleko zagotowujemy w garnku i odstawiamy z palnika.
  9. W gorącym mleku rozdrabniamy czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  10. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i sól. Całość miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji, a następnie cienką stróżką dolewamy czekoladę ze śmietaną i miksujemy na niskich obrotach.
  11. Na koniec do kremu dokładamy posiekane migdały i mieszamy.
  12. Krem wylewamy na podpieczone ciasto i dekorujemy jednym opakowaniem jeżyn, zatapiając je w kremie.
  13. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut.
  14. Po tym czasie studzimy ciasto i dekorujemy wierzch drugim opakowaniem jeżyn.
  15. W kawałki ciasta wbijamy piki.

Perfekcyjna i pięknie udekorowana tarta jest idealna do filiżanki espresso.

Tarta z jeżynami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+