fbpx
Tarta z kalafiorem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z kalafiorem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • połowa kalafiora
  • 4 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g sera feta
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
Dekoracja:
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

A gdyby tak zrobić tartę, która sprawdzi się jako obiad, danie główne na parapetówce i jako szybka przekąska w ciągu dnia? Ten przepis sprawdzi się na każdą okazję.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak samo jak formę do pieczenia tarty.
  3. Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Marchew obieramy i kroimy w większe słupki, paprykę przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Warzywa smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy na blaszce z piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  5. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając na gładką masę.
  6. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  7. Kiedy ciasto się chłodzi, przekładamy upieczone warzywa do miski i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek, do uzyskania gładkiej masy.
  8. Dodajemy żółtka i śmietanę, mieszając do połączenia się składników.
  9. Formę do tarty wyklejamy schłodzonym ciastem i pieczemy w piekarniku przez 30 minut, aż się zarumieni.
  10. Po upieczeniu studzimy spód, po czym wykładamy na niego krem z warzyw.
  11. Fetę kroimy w kostkę, a kalafiora w średniej wielkości różyczki i wykładamy na tarcie.
  12. Tartę wkładamy na kolejne 30 minut do nagrzanego piekarnika.
  13. Serwujemy na ciepło lub zimno posypaną szczypiorkiem i ozdobioną pikiem.

Przyznacie, że tarta ma nie tylko piękny kolor, ale i wyśmienicie smakuje.

Tarta z kalafiorem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+