fbpx
Tarta z kukurydzą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z kukurydzą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
  • 200 g kukurydzy w puszce
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Dziś pomysł na kukurydzę w pożywnej tarcie w towarzystwie tuńczyka i bakłażana. Smacznego!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (bez termoobiegu) i pieczemy bakłażana oraz pomidory w naczyniu żaroodpornym, aż będą miękkie i zaczną brązowieć. Po ostudzeniu blendujemy je na pastę, dodając czosnek, ocet, zioła, cukier, sól, pieprz.
  4. Wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm). Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut, zmniejszając temperaturę do 190°C, aż się zarumieni.
  5. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną pastę z bakłażana i pomidorów.
  6. Układamy na wierzchu tarty kukurydzę oraz tuńczyka, a następnie polewamy wierzch oliwą z oliwek.
  7. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 15 minut.

Jedno słowo: pychota!

Tarta z kukurydzą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+