fbpx
Tarta z łososiem i camembert - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z łososiem i camembert
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g sera camembert
  • mały pęczek koperku
  • 2 jaja
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Łagodny łosoś, wyrazisty ser camembert oraz aksamitny śmietanowy sos łączą się w pyszną tartę, która zasmakuje nawet niejadkom.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Ser camembert kroimy w paski, plastry łososia rozdrabniamy na małe kawałki, a koperek drobno siekamy.
  9. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy.
  10. Do masy dodajemy koperek, doprawiamy szczyptą pieprzu i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  11. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy połowę łososia i plastry sera, a na wierzch wykładamy pozostałego łososia.
  12. Nadzienie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i wyrównujemy wierzch tarty.
  13. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  14. Całość dekorujemy odpowiednim pikiem.

Tarta z łososiem jest znakomita - na pewno nie skończy się na jednym kawałku. :)

Tarta z łososiem i camembert

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+