fbpx
Tarta z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Słodycz malin połączona z mlecznym kremem to prosty i pyszny sposób na powitanie lata. Jeśli szukacie smaku wakacji na talerzu, to doskonale trafiliście!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Szybko wyrabiamy ciasto kruche, łącząc jajko, masło lub margarynę z zawartością torebki z ciastem.
  3. Okrągłą formę do wypieku tarty (o średnicy ok. 24 cm) wyklejamy ciastem.
  4. Spód tarty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  5. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na 15-20 minut.
  6. Maliny myjemy i odstawiamy do osuszenia.
  7. Budyń mieszamy z połową skondensowanego mleka, a następnie dodajemy dwa żółtka.
  8. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i podgrzewamy.
  9. Dodajemy pozostałą część mleka i gotujemy aż do momentu wrzenia.
  10. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż do zgęstnienia masy.
  11. Gotowy krem wylewamy na wystudzone ciasto.
  12. Po 5 minutach wykładamy maliny na ciepły krem.
  13. Jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  14. Studzimy tartę i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
  15. Tartę ze stężałą masą ozdabiamy pikiem.

Pysznie kremowe i owocowe jednocześnie. Czujecie już smak lata?

Tarta z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

emilia

06-07-2023

Ocena:

Super smakuje i łatwe do zrobienia

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+