fbpx
Tarta z mango - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z mango
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • 1 mango
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka rumu
Dekoracja:
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie

Tarta z mango to delikatny, ale i wyrazisty deser, który zachwyci wszystkich domowników.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość mieszanki do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
  3. Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na blat grubości około 5 mm. Wykładamy nim dno i boki formy, po czym lekko nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  6. Obieramy i kroimy mango w cienkie plastry (około 1 cm szerokości), mieszamy z cukrem, a następnie podsmażamy 2 minuty na dobrze rozgrzanym maśle.
  7. Po przysmażeniu pozostawiamy mango do macerowania (namaczania) w połowie szklanki rumu.
  8. Śmietanę łączymy z żółtkami i połową szklanki rumu i stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 10 minut), cały czas mieszając.
  9. Gotową, gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto, pozostawiamy na 10 minut.
  10. Na lekko stężałym kremie rozkładamy mango, prószymy wierzch siekaną miętą. Pozostawiamy do całkowitego stężenia masy.
  11. Tartę studzimy i dekorujemy pikiem.

Egzotyczny smak mango podkręcony odrobiną rumu będzie smacznym uzupełnieniem dla filiżanki espresso.

Tarta z mango

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+