fbpx
Tarta z morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z morelami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 garść płatków owsianych
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
  • 12-14 moreli
  • 50 ml białego rumu
  • 2 łyżki goździków
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

Połączenie moreli z przyprawami ciężko zignorować, dlatego zapraszamy na tartę z morelami z nutą rumu i goździków.

  1. Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy pestki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  3. Mieszamy zawartość mieszanki do wypieku kruchego ciasta, jajko, płatki owsiane i margarynę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm - podsypując mąką.
  5. Ciastem wyklejamy spód i boki posmarowanej tłuszczem formy do tarty (o średnicy 28 cm).
  6. Pieczemy przez 10 minut.
  7. Na lekko podpieczonym cieście układamy połówki moreli, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kolejne 10 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  9. Główki goździków rozkruszamy.
  10. Śmietanę kremówkę mieszamy z żółtkami, goździkami i dodajemy rum.
  11. Na podpieczony, kruchy spód z morelami wylewamy krem i całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  12. Kawałki tarty dekorujemy pikiem.

Po tym cieście nie będziecie w stanie obok moreli przejść obojętnie, bez zakupu kolejnej porcji.

Tarta z morelami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+