fbpx
Tarta z orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania)
  • 2 łyżeczki esencji pistacjowej
Nadzienie:

Przygotowanie

Słodka, delikatna tarta z orzechami i nutą moreli łączy w sobie zalety orzechów włoskich, migdałów i pistacji tworząc smakowitą kompozycję na leniwe popołudnie.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty, z jajem, masłem lub margaryną oraz esencją pistacjową, aż do połączenia się składników.
  3. Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, ciasto nakłuwamy widelcem.
  5. Pieczemy przez 15 minut i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  6. Mielone migdały łączymy z 2 łyżkami cukru trzcinowego, śmietaną i żółtkami.
  7. Masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy 15 minut.
  8. Podczas zapiekania roztapiamy masło na patelni, dodajemy cukier, podsmażamy orzechy Bakalland przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy dżem.
  9. Orzechy z morelowym karmelem wykładamy na wierzch tarty i pieczemy kolejne 20 minut.
  10. Ostudzone kawałki tarty dekorujemy pikiem.

Kombinacja bakalii i owoców to znakomity dodatek do popołudniowej kawy. :)

Tarta z orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+