fbpx
Tarta z papryką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z papryką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • pół papryki żółtej; pół papryki czerwonej i pół papryki zielonej
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Smaczne połączenie papryki i czarnych oliwek warto wykorzystać w pysznej, zapiekanej tarcie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Formę na tartę o średnicy (około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  4. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  5. W tym czasie przygotowujemy nadzienie blendując oliwki z czosnkiem.
  6. Dodajemy oliwę z oliwek, jajo, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Zimnym ciastem wykładamy formę i pieczemy 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  8. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie.
  9. Na wierzchu układamy pokrojone w paski papryki i pieczemy przez 20 minut.
  10. Podajemy na ciepło lub lekko schłodzoną.
  11. Przed podaniem dekorujemy pikiem.

Wytrawna tarta sprawdzi się na lunch czy obiad w towarzystwie pysznej sałatki. Warto spróbować!  

Tarta z papryką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+