fbpx
Tarta z pietruszką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z pietruszką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 20 dag sera koziego w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże gruszki
Pesto:

Przygotowanie

Pietruszka i gruszka pozornie nie brzmią jako zgrany duet, ale w tej tarcie idealnie się uzupełniają. Zwieńczeniem tarty jest pietruszkowe pesto.

  1. Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  4. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  5. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  6. Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
  7. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko - całość delikatnie mieszamy.
  8. Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową.
  9. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
  10. Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.

Kremowego smaku dodaje ser kozi - niezastąpiony w kuchni. Smacznego!

Tarta z pietruszką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+