fbpx
Tarta z porami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z porami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 pory
  • 250 g surimi
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietany 30%
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Tarta o intensywnym smaku, która łączy w sobie wspomnienie wakacji nad morzem i ostry smak pora. Przypadnie do gustu w szczególności fanom ryb i owoców morza.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Pory kroimy w cienkie paski i podsmażamy na odrobinie oleju z solą i pieprzem.
  7. Osobno, na oliwie, podsmażamy paluszki surimi - przez 2 minuty z każdej strony.
  8. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, mleko, musztardę i żółtka, mieszamy do połączenia składników.
  9. Do powstałej masy dodajemy pory, połowę paluszków surimi pokrojonych na 2 cm kawałki, delikatnie mieszany.
  10. Na wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  11. Na wierzchu tarty układamy pozostałe paluszki surimi.
  12. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut.
  13. Przed podaniem wbijamy w tartę ulubiony pik.

Smakuje wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.    

Tarta z porami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+