fbpx
Tarta z rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • szklanka cukru
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki miodu
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Rabarbar i truskawki to dobrana para - warto sprawdzić ten duet szczególnie w pysznej tarcie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż do zrumienienia. Odstawiamy je do wystudzenia.
  6. Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plastry (parę sztuk pozostawiamy do dekoracji). Podsmażamy z cukrem tak, aby osiągnąć konsystencję dżemu, doprawiamy zmielonym pieprzem i odstawiamy.
  7. Mieszamy żółtka ze śmietaną, dodajemy miód. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.
  8. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut, następnie wylewamy dżem truskawkowo-rabarbarowy i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
  9. Ozdabiamy pozostawionymi truskawkami i rabarbarem, posypujemy cukrem pudrem.
  10. W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Ta tarta to prawdziwy smak lata - wystarczy spróbować!

Tarta z rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+