fbpx
Tarta z selerem i boczkiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z selerem i boczkiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • 200 g startego sera gouda
  • garść suszonych śliwek Bakalland
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 jaja
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Pożywne i sycące dania są najlepszym wyborem na pochmurne dni. Aromatyczna tarta z selerem i boczkiem to jedna z takich propozycji.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). 
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Selera obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie podsmażamy na maśle przez 10 minut.
  6. Starty na grubych oczkach ser mieszamy ze śmietaną, jajami oraz solą i pieprzem.
  7. Mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto. Na nadzienie wykładamy podsmażone plasterki selera, pokrojony w kostkę boczek oraz suszone śliwki.
  8. Prószymy całość pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, aż całość dobrze się zarumieni.
  9. W gotową tartę wbijamy ulubiony pik.

Wędzona śliwka i ser to idealne dodatki, dzięki którym tarta sprawdzi się jako wyjątkowy posiłek dla całej rodziny.

Tarta z selerem i boczkiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+